Străduțele și casele din satul ăsta mie mi s-au părut foarte frumoase. Drumuri pavate, multe în pantă, case vechi, dar bine îngrijite, flori peste tot, oameni liniștiți, ca peste tot pe insulă – totul mi-a dat un sentiment de liniște plăcută, de trecut frumos și de vreau să revin aici. După ce găsești însă un loc de parcare – recomand să nu te sperii dacă ți se pare că drumul e prea îngust sau nu duce nicăieri – poți pleca la plimbare. Dar o plimbare… doar una nu mi se pare suficient. Satul este unul mic, cu doar cîteva străzi și nu foarte multe case, așa că poți explora fiecare colț în tihnă și poți trage cu ochiul prin curțile ciprioților. Ca de obicei, îi vei găsi odihnindu-se pe scaune la umbră din curte sau în camerele răcoroase, la interior, privind la televizor sau dereticind prin casă. Nu se supă nimeni dacă te uiți mai insistent sau dacă te apuci să faci poze la case sau la florile pe care le au prin curte.
📌 Vezi noutățile din Cipru și ultimele articole adăugate pe noul blog mycypruslife.com!!! Acum și în limba engleză!

Dacă ești atent, la un colț de sat ai să ajungi să te urci și pe acoperișul unei case aproape fără să-ți dai seama. Noroc că nici proprietarul nu-și dă seama de asta. Pentru că majoritatea străzilor sunt în pantă, plimbarea va fi cu siguranță una într-un ritm mai lent. Și cum nu sunt magazine la toate colțurile, nu uita să-ți iei apă rece cu tine.
După ce am bîntuit bine prin toate colțurile, singura tavernă pe care noi am găsit-o a fost în centru. Acolo, la umbră, te poți răcori cu un frappe sau poți să mănînci ceva. Este și un restaurant în centru, dar la ora prînzului, cînd eram pe acolo, era închis.

În apropierea satului ai să găsești Cele șase fîntîni. Eu nu le-am găsit, dar trebuie să recunosc că nici nu le-am căutat cînd am fost acolo. Dacă nu te descurci, întreabă un localnic, pentru că sigur va ști să te îndrume. Dacă stai în zonă mai mult de cîteva ore, poți să te încumeți și la drumeții pe potecile de munte. De cele mai multe ori sunt ușor de străbătut și peisajele sunt frumoase.
Biserica Sfîntul Apostol Filip

În centrul satului Arsos este biserica Sf Apostol Filip, care a fost construită în secolul XX. Pe locul ei a existat însă o biserică ce a fost ridicată în secolul XII tocmai pentru a adăposti moaștele sfîntului apostol Filip, aduse aici de la Constantinopol în 1204. Un călugăr călător rus menționează că le-a văzut acolo, în biserica veche de piatră, în 1735. Numai că racla cu moaștele Sfîntului Apostol Filip a ajuns în jurul anului 1770 la mănăstirea Timios Stavros din localitatea Omodos, la doar zece kilometri distanță. Locuitorii din Arsos au tot încercat să recupereze relicva sfîntă, dar nu au reușit nici pînă în ziua de azi.
Hramul Bisericii este sărbătorit pe 14 noiembrie.
Lîngă biserică se află rămășițele unei biserici antice cu numele Mariamnis – sora Sf. Apostol Filip. Aici vei găsi acum o expoziție de icoane care datează chiar și din secolul XII și alte obiecte bisericești vechi.
Ce mai poți vizita în jurul Arsos

Cînd am fost la Arsos, destinația finală urmărită a fost Podul medieval Kelefos. Traseul trece prin Arsos, apoi Ayios Nicholaos, care de fapt nu este o localitate așa cum am crezut inițial, continuă prin pădure pe un drum îngust, frumos și practicabil și te duce fix la pod. Am lăsat mașina parcată la copacul mare – ai să-ți dai seama cînd ajungi acolo – și am mers pe jos pînă la pod. Înainte de apleca poți să admiri și barajul Arminou, la care se poate ajunge pe un drum de pămînt. Nu am făcut-o din lipsă de timp. Traseul pînă la Podul Medieval Kelefos este unul foarte scurt, așa că nu se merită se te chinui să mergi cu mașina pînă acolo. În miezul verii acolo am găsit, pe lîngă pod, și un pîrîu și foarte multă verdeață. Dacă ajungi pe insulă vara ai să înțelegi de ce am fost atît de încîntați să vedem foarte mult verde.
Podul Medieval este în stare foarte bună și locul răcoros este perfect și pentru un picnic.
De la podul medieval te poți întoarce spre Arsos sau poți continua spre alte două sate foarte mici de munte, cocoțate pe versanți – Kaminaria și Tris Elies. Cînd mai ajung în zonă sigur mă voi opri să le vizitez la picior.
Dacă intenția este să revii spre Limassol sau spre autostradă cel puțin, cel mai scurt traseu ar fi prin Fini și Pano Platres.
Cazare
Dacă te decizi să rămîi peste noapte în Arsos, ai la dispoziție cîteva case unde te poți caza și pe care le poți găsi pe booking.com. Prețurile pleacă de pe la 60 de euro pe noapte și ajung și la 100 de euro cazarea pentru 2 persoane. Avantajul de a rămîne însă peste noapte în zonă este că ai ocazia să explorezi în tihnă și alte locuri care nu ar trebui ratate și pentru care probabil că nu vei reveni în zonă.
Info

Arsos este la 40 de km de Limassol și 45 de km de Pafos, pe coasta muntelui Laona, la 1092 de metri altitudine în munții Troodos. Cel mai ușor se ajunge acolo de pe autostradă, după Limassol, dacă intri pe Drumul Vinului, care este bine semnalizat.
Numele de Arsos ar veni de la Dumbrada Sfîntă (Alsos, gr. = dumbravă) a Afroditei.
La fel de bine ar putea fi unul dintre cele patru orașe construite în Cipru de Ptolemeu II Philadelphos, faraon al Egiptului(283-246 î. Hr.). Ptolemeu ar fi ales numele așezării după sora și soția sa, Arsinoe.
1920-1960 – dezvoltare maximă a satului, cînd a ajuns să aibă 2.000 de locuitori. În prezent mai sunt aproximativ 300 de oameni.
În Arsos există și o cramă, Nikoletino. Vinurile de acolo sunt produse din strugurii specifici insulei – Maratheftiko, Mavro, Xinistery. Cînd am vizitat satul nu am știut de existența cramei, așa că nu am apucat să le degust vinurile și nici prin magazine nu l-am văzut. Posibil ca vinurile produse aici să le găsești prin tavernele din Limassol, dar cel mai probabil prin Pafos.