📌 Vezi noutățile din Cipru și ultimele articole adăugate pe noul blog mycypruslife.com!!! Acum și în limba engleză!
Cavo Greco – Capul Grecului – este locul unde poți să te bucuri de ape superbe ziua și să admiri un APUS DE VIS (VIDEO) în fiecare seară de vară. Zona este spectaculoasă tot timpul anului însă. Te poți relaxa pe una dintre cele mai verzi plaje de pe insulă – Konnos Bay (VIDEO) – poți să te distrezi la peștera de la Ayios Anargirou, să explorezi malul stîncos al mării, să înoți în zone izolate sau să admiri curajoșii care sar de la înălțime în apă la Sea Caves (VIDEO). Este imposibil să nu găsești ceva pe placul tău pe doar cîțiva kilometri pătrați. Plus, ai să ajungi practic în cel mai estic punct al insulei și deci, al Uniunii Europene.

Recunosc că eu ajung pe aici în special iarna, pentru că temperaturile sunt perfecte pentru plimbare și, în plus, totul este verde și plin de floricele. Nu mai zic de zilele în care Mediterana e nervoasă și face spectacol cu valuri… o nebunie.
Zona este una vastă și mi se pare greu de acoperit pe jos într-o zi călduroasă de vară. Cel mai simplu este cu mașina pentru a te putea mișca dintr-un colț în altul.
Pe orice hartă vei găsi marcată capela sfîntului Anargyrou. Ai loc suficient pentru a parca și a vizita sau chiar înota. În dreptul capelei este o mică peșteră de unde poți intra direct în mare. Dacă apa e agitată însă, e imposibil. Nu ai cum să o ratezi pentru că vei vedea treptele care te duc acolo. Dacă îți plac pisicile, nu strică să ai la tine și ceva mîncare pentru colonia de la capelă.



De la capelă poți porni la plimbare atît spre plaja de la Konnos cît și spre capătul insulei.
Nu rata nici Kamara tou Koraka, despre care tocmai am aflat că ar însemna Podul Ciorii – încă nu știu de ce au ales așa un nume și nici ciori nu am văzut în zonă vreodată… este însă un pod natural spectaculos unde în urmă cu doar cîțiva ani era tradiția ca mirii să facă fotografii pentru album, așa că toată săptămîna era pelerinaj de mirese pe acolo. Acum l-au îngrădit, așa că gata cu distracția.

La Cavo Greco este pelerinaj vara și cu bărcile de agrement. Toate au acolo oprire pentru înot, vreo jumătate de oră. Dacă ajungi cu vaporul acolo, nu rata să intri în apă pentru că este super!



Tot pe timp de iarnă am explorat și cărările de la poalele stîncii. Este verde și cu flori și mi se pare mereu fascinant, atît peisajul cît mai ales stînca. De obicei, vara, turiștii aleg să meargă sus pe stîncă pentru apusul de soare și pentru vederea de ansamblu asupra stațiunii Ayia Napa.

Următorul loc de vizitat în zona Cavo Greco este la Peșterile Marine – Sea Caves. Drumul de acces este de pămînt și este semnalizat de la stradă, dar poate fi ratat ușor dacă nu ești atent. Aici iarăși este o zonă preferată de cei care vor să sară într-un ochi de apă de cîțiva metri. În decursul timpului au mai fost și întîmplări nefericite în zonă, atît de la sărituri dar și cu cei care au ales să înoate în zonă. De ceva vreme au tot zis autoritățile că vor împrejmui să nu se mai poată sări… dar n-au avut curaj pînă acum. Drumul de acces poate fi cam accidentat pentru că este stricat iarna de ploile puternice.

Cavo Greco este o rezervație naturală unde au fost făcute amenjate drumuri de pămînt pe care să te poți plimba în voie cu ATV-ul, dacă cumva decizi că vrei să închiriezi. Toți îți vor spune însă că nu ai voie să faci off road – de obicei ei vorbesc și tot ei aud.
Oricum ar fi, indiferent de modalitatea în care ajungi acolo, pe mașina, cu autobuzul sau cu ATV-ul, nu uita să ai la tine apă, cremă de protecție solară și ceva pe cap.
La strada principală, unde este și stația de autobuz, de obicei este o rulotă de unde poți să iei ceva rece de băut și un sandvich dacă îți e foame.
Cavo Greco este între stațiunile Protaras și Ayia Napa. Dacă nu ai închiriat o mașină să mergi acolo, nu-i problemă pentru că autobuzele companiei publice de transport – Osea – te vor lăsa fix acolo unde ai nevoie. Nu uita însă să fii pregătit cu suficientă apă rece la tine și cu o cremă de protecție solară. Distanțele poate că nu sunt tocmai lungi pentru cei obișnuiți cu drumețiile, dar cu siguranță temperaturile care depășesc 40 de grade la soare din iunie pînă în septembrie pot pune o problemă serioasă.