Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Pelendri – satul cu rodii și ziduri de piatră cu inserții cărămizii

Pelendri este satul rodiilor. N-am mai văzut nicăieri pe insulă pînă acum atît de mulți copaci de rodii în curțile oamenilor și pe drum și cam peste tot. Și i-am prins în perioada în care rodiile încă se formează și pe crengi mai găsești și flori. Nici nu vreau să mă gîndesc ce frumos arată acolo cînd sunt toate coapte și frumos colorate! Și pentru că mi-au plăcut atît de mult și le-am admirat am cam uitat să le și pozez 🙂

📌 Vezi noutățile din Cipru și ultimele articole adăugate pe noul blog mycypruslife.com!!! Acum și în limba engleză!

Noi am nimerit să mergem în sat într-o zi cu nori, așa că a fost o plăcere să colindăm străzile nu tocmai întortocheate, dar la un moment doar foarte, foarte abrupte. Am înțeles așa de ce bătrînii satului se mențin așa de ”verzi” 🙂 Eu am urcat o … stradă să-i zic, în pantă tare de tot și mai să-mi dau sufletul acolo. Și să nu zici că nu ar fi fost circulată, pentru că am văzut că erau case ale căror cale de acces în interior era fix de pe străduța aia.

Dacă mergi pe strada principală și înainte de a se termina satul faci la stînga și cobori, vei ajunge la o bisericuță de piatră care este inclusă în patrimoniul UNESCO.

Biserica Timios Stavros din Pelendri datează din secolul 12. Din păcate am găsit-o cu ușile bine închise și nu am putut intra, așa că ne-am mulțumit să o admirăm de pe afară. Piatra aia gri și inserțiile de piatră mai deschisă la culoare și de piatră roșie o fac să fie tare ”drăgălașă”. Nu am găsit să aibă vreo istorie mai specială ci doar că a fost reconstruită în sec. XIV și în sec. XVI, iar unele picturi de la interior ar fi specifice mai ales pentru Cappadocia – Turcia, sau Grecia și Creta decît pentru Cipru.

Ce mi-a plăcut și mi-a rămas cumva pe retină sunt gărduțurile și zidurile făcute din piatră cu inserții de piatră mai deschisă la culoare și piară roșie pe care le vei vedea peste tot prin sat.

În rest, ai să vezi case vechi și refăcute, case noi și case care stau să cadă, ca în orice sat de munte de pe insulă.

Dacă ești iubitor de vinuri, ai la dispoziție crama Tsiakkas – este înainte de ajunge în sat, dacă vii de pe drumul de Troodos. E semnalizată destul de bine și de la șoseaua principală sunt doar cîțiva metri pînă acolo. Acuma, ăia cîțiva metri sunt așa, cam în pantă și cam în curbă și am cam avut palpitații, că doar sufăr și de rău de înălțime. Și pentru că am nimerit în zi de bank holiday, crama mea era închisă așa că m-am mulțumit să admir peisajul și să caut să cumpăr vinul de la magazin.

Vedere din apropierea cramei Tsiakkas

Oricît de drăguț ar fi satul, nu aș dedica o singură zi pentru a-l vizita decît dacă ai în plan să faci drumeții prin zonă. Altfel, poți merge și la Agros, care este foarte aproape și drumul este unul foarte bun pînă acolo, sau dacă nu, spre Kyperounta, unde pe lîngă sat poți să arunci un ochi și la rezervația de mufloni.

O altă variantă ar fi să urci la cascadă la Kaledonian și să vizitezi și Pano Platres. Fiecare însă după preferințe.

Noi cînd am mers la Pelendri am continuat drumul spre Agros, un sat mult mai căutat de turiști.

Alte idei despre ce zone mai poți vizita pe insulă poți să găsești și în materialul Excursii de o zi pe insulă

Info Pelendri

  • Altitudine – 880 de metri
  • Populație – 1.185
  • Distanță față de Limassol – 40 de km
  • Cramă – Tsiakkas
  • Economie – se trăiește din cultivarea pomilor fructiferi – prune, pere, mere, rodii. Există și vii.

Cîteva imagini din Pelendri

Pisica portocalie, sau ginger cum ar spune prietenii britanici, merge bine în peisaj 🙂
Gustoșii struguri ciprioți. Dulci și fără sîmburi. Nu îi rata dacă ajungi pe insulă cînd e sezonul lor!
Biserica veche din Pelendri
Pelendri de la distanță

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: