Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Kourion, vestigii romane cu vedere de milioane

📌 Nu pierde noutățile din Cipru și ultimele articole adăugate pe noul blog mycypruslife.com!!! Acum și în limba engleză!

Mozaicuri romane pe vîrf de stîncă și cu vedere de milioane spre mare. Plus basilica, băile publice și casa gladiatorilor, totul la Kourion, la numai cîtva minute de mers cu mașina de Limassol.

Și dacă asta nu te-a convins că e un loc numai bun de vizitat, să știi că cetatea Kourion este menționată și de Herodot. Cu alte cuvinte, e istorie serioasă aici, nu glumă!

📌Și ca să te convingi că nu glumesc, am făcut și un video pe care poți să îl urmărești 👉 Kourion – the ancient city with a VIEW

4,5 euro pentru 2000 de ani de istorie

Traseul pînă la sit-ul arheologic este foarte bine semnalizat iar intrarea costă doar 4,5 euro de persoană. Dacă ajungi pe aici în plină vară, nu uita să folosești cremă cu protecție solară, să ai ceva de pus pe cap și să iei cu tine apă rece.

Vestigiile se întind pe cîteva sute de metri și temperaturile în miezul verii se ridică la peste 30 de grade imediat după ora 8 dimineața.

Programul de vizitare pe timp de vară este 08.15 – 19.30.

📌Dar mai multe amănunte poți găsi pe site-ul 👉 Departamentului de Antichități

Eustolius și Amfiteatrul

Cea mai cunoscută imagine de la Kourion este cea în care apare casa lui Eustolius. Construcția din lemn făcută să protejeze sit-ul și mozaicul roman foarte bine conservat le vei regăsi în mai toate pliantele.

Casa a fost construită la începutul Imperiului Roman și remodelată în secolele III și IV AD.

La început a fost casă privată dar apoi, după ce a fost mărită, a fost deschisă accesului tuturor locuitorilor din cetate.

Imediat lîngă casa lui Eustolius este Amfiteatrul. Ce vedem noi acum a fost în cea mai mare parte refăcut în zilele noastre. Dar, primele pietre acolo au fost ridicate în secolul II BC. În perioada de glorie puteau intra acolo vreo 3000 de persoane și se pare că a văzut și lupte ale gladiatorilor.

Pentru că a fost avariat de cutremure puternice, a fost abandonat în secolul IV AD.

Casa cutremurului

Dacă urmezi indicatoarele și potecile, ajungi la Casa Cutremurului. A fost distrusă în 365 AD în totalitate, dar arheologii au găsit acolo obiecte care au arătat cum era viața în acele vremuri. Toate sunt expuse la Muzeul Kourion din Episcopi (și acesta bine semnalizat).

Biserica

De la Casa Cutremurului ajungi imediat la Biserica din perioada de debut a creștinismului. După ce a rămas încă, se vede că a fost o construcție destul de impunătoare și a fost datată la începutul secolului V AD. Era decorată cu mozaicuri murale, sculpturi de marmură și mozaicuri pe podele.

Piața – Agora

Aici erau cîteva clădiri publice și instalații hidraulice.

Stoa – sau aleea acoperită

În Grecia antică existau astfel de locuri în cetăți și erau accesibile tuturor. La Kourion au existat 16 coloane, din care 6 au fost descoperite încă în picioare.

Clădirea Publică

Este cea mai vechi construcție descoperită la Kourion. Arheologii au constatat că se văd trei etape de construcție: 325-200 BC, 200-100 BC și 100-50 BC.

Sanctuarul Nimfelor

Ocupă cea mai mare parte a complexului de la Kourion, dacă e să ne luăm după hărțile de prezentare. Nu știu cîte fiice a avut Poseidon, Zeul Mării în mitologia greacă, dar e clar au avut nevoie de mult spațiu! Zona este plin de camere și de băi și de sisteme de irigații folosite pentru întregul oraș. Construcțiile sunt din secolul I și totul a fost distrus în secolul VII, în perioada atacurilor arabe.

Casa Gladiatorilor și casa lui Ahile

La Kourion, spre capăt, vei mai găsi o casă creștină, casa gladiatorilor și casa lui Ahile, cel cu cîlcîiul.

Denumirile pentru ultimele două au fost date după mozaicurile descoperite în încăperi.

Acum, nu mai zic că eu m-am oprit la gladiatori și nu m-am dus să-l vizitez și pe vestitul Ahile. O fi fost de la căldură… 🤷‍♀️🤦‍♀️ Dar voi să nu faceți ca mine, că mai sunt doar cîțiva metri de parcurs.

Parapanta

Și bonus, dacă prinzi o zi cu un pic de vînt, poate ai și bafta să vezi pe careva care ”se dă” cu parapanta”.

Pentru că în zonă sunt două locuri de unde pasionații se pot lansa și pot pluti să admire peisajul.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: